DSQUARED PHOTOBLOG
2023-02-23
In deze blogpost wil ik je graag meenemen op mijn 2 weken durende reis naar het prachtige eiland Madeira. Hoewel Madeira nog niet zo heel erg bekend is, wint het wel aan populariteit naarmate meer reizigers de adembenemende landschappen ontdekken en hun ervaringen delen via Social Media. En dat is precies wat ik met deze blogpost ook wil bereiken: mijn liefde voor dit prachtige eiland delen door middel van mijn fotografie en anderen aanmoedigen om een bezoek te brengen en zelf de magie te ervaren.
Als landschapsfotograaf word ik steeds opnieuw aangetrokken door de betoverende pracht van de natuur. Elk landschap vertelt zijn eigen verhaal en weet ons te verrassen en te inspireren. En Madeira is hierin geen uitzondering! Dit fascinerende eiland heeft het allemaal! Van majestueuze ruige kliffen die in de oceaan duiken, ongelooflijke bergen waar je boven de wolken kan wandelen tot de weelderige groene levada's en zelfs een magisch bos met bizarre laurierbomen. Oh, en heb ik de adembenemend mooie zonsop- en ondergangen al genoemd die je kan zien vanaf de meest verbluffende uitkijkpunten?
Ik bezocht het eiland voor het eerst in 2018 als onderdeel van een roadtrip door Portugal. Ik probeer minimaal één land per jaar te ontdekken door op roadtrip te gaan en zoveel mogelijk van het land te bezoeken in de tijd die ik heb. Omdat Madeira bij Portugal hoort wilde ik er ook een bezoekje brengen omdat ik had gehoord dat het er echt prachtig was. Hoewel ik in vijf dagen de meest populaire bezienswaardigheden van het eiland kon zien, zou ik zeker aanraden om minimaal twee weken te blijven om de verborgen schatten volledig te kunnen verkennen. En zelfs dat vloog in een oogwenk voorbij en bleek een behoorlijk krap tijdsbestek te zijn, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik sommige plaatsen meerdere malen opnieuw heb bezocht om alle foto's te maken die ik in gedachten had 😅.
Madeira is een paradijselijk eiland in de Atlantische Oceaan en een autonome regio van Portugal dat bestaat uit 4 eilanden (waarvan er slechts 2 bewoond zijn) voor de noordwestkust van Afrika. Met een oppervlakte van 741 km² is Madeira relatief klein, maar het heeft een overvloed aan natuurlijke schoonheid en attracties. De hoofdstad Funchal is een bruisende stad met ongeveer 111.000 inwoners. Wat Madeira bijzonder uniek maakt is het subtropische microklimaat dat het hele jaar door voor aangename temperaturen zorgt en voor de weelderige vegetatie die het eiland bedekt. Door dit microklimaat kan het weer echter ook erg onvoorspelbaar zijn. Terwijl een deel van het eiland last kan hebben van wolken en regen, kan een ander deel helder en zonnig zijn.
Eén van de leukste dingen van Madeira is dat alle bezienswaardigheden binnen ongeveer een uur rijden van elkaar liggen. Van de vulkanische zwembaden van Porto Moniz tot het adembenemende uitzicht vanaf Pico do Areeiro, er is geen tekort aan plekken om te verkennen. De busverbindingen van het eiland zijn echter niet altijd betrouwbaar dus om het meeste uit je reis te halen zou ik zeker aanbevelen om een auto huren. Met de vrijheid van een auto kan je je gemakkelijk verplaatsen over de kronkelende bergwegen en kustroutes die leiden naar enkele van de mooiste vergezichten van Madeira.
Nu je wat achtergrondinformatie over het eiland weet is het tijd om te ontdekken wat het eiland nog meer te bieden heeft. Ik neem je mee langs de mooiste plekken die ik heb bezocht door middel van mijn foto's en enkele anekdotes over hoe ik deze plekken heb vastgelegd.
Nadat ik mijn huurauto had opgehaald vertrok ik naar São Vicente, een charmant stadje in de noordelijke regio van Madeira, waar ik een kamer had geboekt bij "The Waves" hostel. Bij aankomst was direct duidelijk waarom de eigenaars deze naam hadden gekozen! De hostel ligt vlak aan de rotsen waar de golven wild op in beuken. Op de dag dat ik aankwam, zorgde de stormachtige zee voor een dramatisch tafereel en ik moest de drang weerstaan om direct mijn camera tevoorschijn te halen nog voordat ik bij de eigenaar was ingecheckt 😅.
Het balkon bood een prachtig uitzicht op het zwarte rotsstrand en de oceaan, met tientallen grijze krabben die rondscharrelden op de rotsen beneden. Sommige krabben waren echter verrassend kleurrijk zoals je kan zien op één van de onderstaande foto's. Madeira staat bekend om zijn bewolking en ik werd 's ochtends getrakteerd op een spectaculair zicht toen de wolken langzaam naar de bergtoppen stegen, wat een surrealistische sfeer creëerde.
Hieronder zie je enkele van mijn foto's vanaf het balkon van "The Waves" hostel. Geniet ervan!
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Zoals ik al vermeldde in de inleiding was ik een paar jaar geleden al op Madeira geweest toen ik net begon met fotografie. Destijds had ik alleen een DSLR met een kitlens en geen andere uitrusting zoals filters of statieven. Hoewel ik tevreden was met de foto's die ik toen maakte voelde ik naarmate de tijd verstreek en mijn vaardigheden en stijl verbeterden de behoefte om het eiland opnieuw te bezoeken en de scènes opnieuw vast te leggen met mijn verbeterde vaardigheden.
Vóór ik vertrok had ik al de plaatsen die ik wilde bezoeken onderzocht en bepaald hoe ik ze wilde vastleggen. Dit deed ik meestal via Instagram om wat inspiratie op te doen. Ik gebruikte ook de Photopills app om me voor te bereiden op elke locatie, waardoor ik de optimale tijd kon bepalen om een bepaalde scène vast te leggen. Ik ben van plan om een volledig artikel te schrijven dat in detail gaat over hoe je je kunt voorbereiden op een fotoshoot, dus houd de blog zeker in de gaten!
De beste tijd om een landschap (of eender welke foto eigenlijk) vast te leggen is vroeg in de ochtend of later in de middag/avond omdat dan het licht optimaal is. Je hebt zachtere tonen en met een beetje geluk is de lucht gevuld met prachtige kleuren. De meeste foto's die ik in gedachten had, bevatten die zonsopgang/zonsondergang-kleuren met af en toe de zonsopgang/zonsondergang zelf ook in beeld. Ik zeg af en toe omdat je niet altijd de zon in je compositie hoeft op te nemen om een prachtige zonsopgang/zonsondergang foto te maken. Soms zijn de beste scènes juist deze die wegkijken van de zon, zoals ik je later zal laten zien 🙂.
Aangezien ik op een zonsopgang/zonsondergang missie was, betekende dat dat ik vroeg moest opstaan en pas laat in de avond terug keerde. Het was dus belangrijk om een goed schema of op zijn minst een lijst met locaties met hun bijbehorende tijdschema's voor zonsopgang of zonsondergang op te stellen waaruit ik kon kiezen waar ik de volgende dag heen zou gaan. Te ver vooruit plannen was niet echt mogelijk vanwege het onvoorspelbare microklimaat van het eiland dus ik moest flexibel zijn en me aanpassen aan veranderende omstandigheden om de foto's te maken die ik voor ogen had, en die soms heel specifiek waren 😄.
Mijn eerste bestemming voor een zonsopgangshoot was Miradouro Bica da Cana, de dichtstbijzijnde locatie bij mijn hostel. Mijn doel was om de zonsopgang boven de bergen vast te leggen terwijl de vallei beneden gevuld was met wolken. Bij aankomst zagen de omstandigheden er perfect uit, maar helaas begonnen de wolken te stijgen en tegen de tijd dat de zon opkwam, was de plaats gehuld in een dichte mist. Het voelde echt een beetje kl*te om om 05.30 uur op te staan en de zonsopgang niet te zien 😬. Een paar dagen later keerde ik terug om mijn geluk opnieuw te beproeven maar de omstandigheden waren opnieuw niet zoals ik had gehoopt. Nu waren er helemaal geen wolken in de vallei 😅 maar ik kon tenminste de werkelijke zonsopgang zien, met prachtige zonnestralen die de bergen en de vallei beneden onthulden.
Neem even een kijkje naar de volgende serie foto's en geniet samen met mij van dit mooie moment!
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE BICA DA CANA?
Het uitkijkpunt van Bica da Cana ligt langs de ER110 op het Paúl da Serra plateau. Er is een kleine parkeerplaats bij het begin van de wandeling PR17: Caminho do Pináculo e Folhadal. Als de parkeerplaats vol is, kan je gewoon langs de weg parkeren.
Om bij het uitkijkpunt te komen, volg je eerst de grindweg voor ongeveer 100 m tot je aan je linkerhand een onverhard pad ziet (als je een oud stenen huis tegenkomt, ben je te ver 🙂). Nadat je het pad aan de linkerkant hebt genomen, volg je het pad ongeveer 10 - 15 minuten tot je het uitkijkpunt bereikt.
;Vanaf São Vicente: 20 km - 30 minuten
Vanaf Ribeira Brava:25 km - 40 minuten
Vanaf Porto Moniz: 27 km - 40 minuten
Vanaf Funchal:37km - 50 minuten
Vanaf Porto da Cruz: 65 km - 1u 10 minuten
Vanaf Santana: 50 km - 1u 20 minuten
Na een niet zo succesvolle eerste zonsopgangshoot bij het uitkijkpunt van Bica da Cana, besloot ik naar de dichtstbijzijnde volgende locatie te gaan, namelijk het Fanal-bos. Deze unieke locatie is al adembenemend op een zonnige dag, met bizarre maar prachtige bomen, maar de echte magie vindt plaats wanneer de wolken uit de vallei oprijzen en de laurierbomen door een mystiek ogende mist overspoelen en het in een betoverd bos veranderen.
Toen ik in 2018 op Madeira was moest ik vanwege de tijdslimiet keuzes maken en had ik Fanal van mijn lijstje geschrapt. Ik had niet echt veel foto-onderzoek gedaan en ik had andere plekken die ik wilde zien. Later zag ik zoveel prachtige foto's van het mystieke nevelwoud dat ik het echt jammer vond dat ik er niet was langs geweest. Ik wilde zo graag diezelfde mistige scènes vastleggen die je op Instagram vindt, dus heb ik deze keer wat meer gedetailleerd onderzoek gedaan. Ik kwam erachter dat het bos elke dag in mist gehuld kan zijn, maar dat je het meeste kans hebt op deze omstandigheden in de ochtend.
Toen ik rond 9u45 aankwam, hing er nog wat mist in het bos, maar het was behoorlijk dik en een beetje te hoog om de mystieke vibes te creëren die ik wilde. De bomen waren niet langer bedekt met mist en het leek gewoon een erg bewolkte dag. Ik wist ook niet hoe groot het gebied was en waar de meest interessante bomen waren dus dwaalde ik gewoon wat rond om de plek te verkennen. Na een uur was de mist volledig verdwenen en zag je het volledige, uitgestrekte gebied van het bos. Het was eind oktober wat er voor zorgde dat de mooie herfstkleuren van de oranje-bruine varens een mooi contrast vormden met de groene bomen. Ik vond ook enkele charmante paddenstoelen die altijd een uitstekend onderwerp vormen!
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Ik moest verschillende keren teruggaan omdat de omstandigheden nooit optimaal genoeg waren voor de foto's die ik voor ogen had. Aan het einde van mijn reis was ik zelfs een beetje teleurgesteld omdat ik dacht dat ik geen goede "moody" foto's had aangezien ik zo gefocust was op de resultaten die ik in gedachten had. De teleurstelling werd nog groter na het zien van een foto die één van de andere hostelgasten (@valde_photoart) had gemaakt van een supercoole boom. Het leek op een Ent uit de Tolkien-romans en met de mist leek de foto te zijn gemaakt in de bossen van Midden Aarde zelf. Ik kon niet geloven dat ik zoveel door het bos had gewandeld, maar deze ongelooflijke boom had gemist.
Het komt echter allemaal neer op de juiste invalshoeken en omstandigheden. Je moet je ogen wijd open houden en op zoek gaan naar bijzonderheden die anderen over het hoofd zouden zien. Dat betekent verschillende perspectieven vinden en een onderwerp van alle kanten bekijken. Ondanks dat ik al meerdere keren in het bos was geweest besloot ik er mijn missie van te maken om die boom te vinden. Het was zoeken naar een speld in een hooiberg. Het bos beslaat zo'n uitgestrekt gebied dat het een helse taak leek om een specifieke boom vanuit de juiste hoek te vinden. Net toen ik op het punt stond om op te geven... zag ik hem - daar was hij, de boom waar ik naar op zoek was !!! Hij bleek op een plek te staan niet zo ver van het punt waar ik was begonnen maar als je de locatie vanuit een iets andere hoek betreedt, is het heel gemakkelijk om er gewoon langs te lopen zonder die boom op te merken.
Helaas was er geen mist maar dat kon mijn geluk niet temperen. Of misschien toch wel een beetje. Ik vond de boom, maar de epische mistige foto die ik wilde was me niet gegund. Toch was er nog een beetje hoop. Toen ik bij het bos aankwam waren er nog steeds wolken die de lagere gebieden bedekten, dus met een beetje geluk zouden deze wolken nog steeds omhoog kunnen komen. Ik besloot nog wat langer te blijven en mijn geluk te beproeven. Nog geen 10 minuten later kwam mijn verhoopte voorspelling uit. De wolken stegen de heuvel op en uiteindelijk werd het bos gevuld met de mystieke wolken waardoor mijn onderwerp nog epischer werd! Ik ben er zeker van dat ik er een beetje gek uitzag voor iedereen die langskwam, zo op de grond liggend met mijn camera, maar dat hoort er allemaal bij als fotograaf 😆!
Toen ik terug thuis was en begon met het bewerken van mijn foto's was ik aangenaam verrast toen ik ontdekte dat ik toch veel goede "moody" foto's had gemaakt, waaronder meer dan 50 foto's die het delen waard waren. Dit zijn slechts enkele van mijn favorieten waaronder de ongelooflijke Ent-boom waar ik zo hard naar had gezocht. Dit laat zien dat de beste foto's soms een beetje doorzettingsvermogen, een scherp oog voor detail en een beetje geluk vereisen.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE FANAL?
Het Fanal-bos ligt langs de ER209. Als je "Posto Florestal do Fanal" in je gps invoert kom je op een vrij grote parkeerplaats. Vanaf daar kun je het bos in en naar hartenlust rondwandelen.
;Vanaf São Vicente: 25 km - 35 minuten
Vanaf Ribeira Brava: 36 km - 50 minuten
Vanaft Porto Moniz: 14 km - 25 minuten
Vanaf Funchal: 50km - 1u
Vanaf Porto da Cruz: 75 km - 1u 25 minuten
Vanaf Santana: 55km - 1u 20 minuten
Eén van de foto's waar ik het meest naar uitkeek tijdens mijn reis naar Madeira was een zonsopgang bij Miradouro do Guindaste. Dit spectaculaire uitkijkpunt aan de noordkust van het eiland heeft ongelooflijke kliffen en biedt een weids uitzicht over de kustlijn helemaal tot aan Ponta da São Lourenço. Het uitkijkpunt zelf bevindt zich ook op een klif en biedt een aantal echt coole opties om de zonsopgang te kadreren.
Ik kwam al heel vroeg aan bij Miradouro do Guindaste zodat ik voldoende tijd zou hebben om de locatie te verkennen en mijn favoriete compositie te vinden. Omdat ik de enige was op dat vroege uur, had ik de plek helemaal voor mezelf en kon ik snel verschillende foto's uitproberen om de perfecte plek te vinden. Het was echter nogal een "avontuurlijke" onderneming omdat het nog donker was en de rotsen glad konden zijn😬. Toen ik me net op een goede positie had geïnstalleerd kondigden de wolken in de lucht de komst van de zonsopgang aan met enkele ongelooflijke tinten paars en roze. Helaas duurde dit magische moment maar een paar minuten voordat de lucht weer lichtgrijs kleurde. Ik had enorm veel geluk dat ik er zo vroeg was want alle anderen die wat later kwamen misten het magische moment 😬.
Ondanks dat ik niet de foto had kunnen maken die ik voor ogen had bleef ik toch wat langer om nog meer foto's te maken. Ik besloot dat ik op zijn minst een epische profielfoto moest maken voor mijn sociale media 🙃. Ik was blij dat ik daar alleen was, want ik moest een paar keer heen en weer rennen voordat ik een goede had 😅. Ik zette een timer van 10 seconden op mijn camera en maakte toen een stuk of 10 opnamen met lange belichtingstijd (van 20 seconden) na elkaar. Ik heb daar dus behoorlijk lang met mijn armen in de lucht moeten staan haha. Dat is een klein nadeel van alleen reizen - je hebt niet altijd een model dat je foto compleet kan maken en als je een foto van jezelf wil hebben moet je soms gekke dingen doen 🤣.
Een paar dagen later keerde ik terug naar dezelfde plek en deze keer had ik meer geluk. Er waren wat hoge wolken in de lucht, die nodig zijn voor een kleurrijke zonsopgang, en de lucht veranderde in de prachtigste tinten. De zon kwam piepen op de perfecte locatie en ik had zelfs een onwetend model in mijn beeld die de foto net dat beetje extra gaf! 😀 Missie geslaagd!
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE MIRADOURO DO GUINDASTE
Miradouro do Guindaste bevindt zich in het dorpje Faial waar een kleine parkeerplaats beschikbaar is. Er is een uitkijkplatform maar het betere uitkijkpunt voor de zonsopgang is rechts ervan op de kliffen zelf.
;Vanaf São Vicente: 35km - 50 minuten
Vanaf Ribeira Brava: 52km - 50 minuten
Vanaf Porto Moniz: 50km - 1u 5 minuten
Vanaf Funchal: 35km - 40 minuten
Vanaf Porto da Cruz: 6 km - 10 minuten
Vanaf Santana: 7km - 10 minuten
Ribeira da Janela, een pittoresk kustplaatsje aan de noordwestkant van Madeira, beschikt over één van de meest iconische natuurwonderen van het eiland: Ilheus da Ribeira da Janela - een verzameling rotsformaties waaronder Ilheus da Rib, Ilheus da Janela, en zijn kleinere broer, Ilheuzinho. Deze rotsen, gevormd door oude lavastromen, staan slechts een paar meter van de rotsachtige kustlijn en zijn goed zichtbaar vanaf het kiezelstrand of een hoger gelegen uitkijkpunt. Naar mijn mening is de beste plek om de schoonheid van deze rotsen vast te leggen echter op het strand zelf, waar je meer ruimte hebt om ze vanuit verschillende hoeken te kadreren en je je camera in een lage hoek kan plaatsen om de prachtige kiezelstenen als voorgrond op te nemen en zo meer diepte in je foto te creëren.
Mijn hostel was op slechts 15 minuten hiervandaan waardoor ik de rotsen meerdere keren kon bezoeken en ze in verschillende weersomstandigheden kon vastleggen. Elke keer ontdekte ik nieuwe hoeken en experimenteerde ik met verschillende sluitertijden om het water vast te leggen dat over de rotsblokken op het strand stroomde. Bij langere sluitertijden leek het water op een zachte sluier die zich over de rotsen drappeerde, terwijl kortere sluitertijden de waterspetters op de rotsen vastlegden.
Tijdens mijn eerste bezoek was het vloed wat er voor zorgde dat slechts een deel van het kiezelstrand toegankelijk was. Het strand wordt namelijk geschieden door een rivier die uitmondt in de oceaan. Bij mijn tweede bezoek realiseerde ik me echter dat de verbinding met de rivier niet altijd onder water staat, waardoor ik toegang had tot het andere deel van het strand. Hier zijn de kiezelstenen bedekt met prachtige groengekleurde algen die een opvallend contrast vormen met de donkere rotsen.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE RIBEIRA DA JANELA?
Ribeira da Janela ligt aan een afrit van de snelweg ER101. Na het passeren van enkele tunnels zie je een bord naar Ribeira da Janela. Je kan gemakkelijk dichtbij het strand parkeren en te voet naar het uitkijkpunt gaan.
;Vanaf São Vicente: 13km - 15minuten
Vanaf Ribeira Brava: 35km - 45 minuten
Vanaf Porto Moniz: 3km - 5 minuten
Vanaf Funchal: 48km - 55 minuten
Vanaf Porto da Cruz: 53 km - 1u 10 minuten
Vanaf Santana: 45km - 1u
Op de weg van São Vicente naar Ribeira da Janela passeer je enkele mooie uitzichtpunten waaronder ook het charmante dorpje Seixal. Zoals eerder vermeld werden de rotsen bij Ribeira da Janela gevormd door lava en Seixal ligt eigenlijk aan de rand van zo'n lavastroom, wat duidelijk zichtbaar is vanaf een afstand. Vanaf Miradouro Eira da Achada, dat een prachtig uitzicht biedt over de noordelijke kustlijn, kun je deze lavastroom zien en het pittoreske dorpje beneden in je opnemen. Het uitkijkpunt heeft een kleine parkeerplaats , een openbaar toilet en er is zelfs een schommel die zorgt voor een geweldig fotomoment met familie of vrienden.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Een ander must-see uitzichtpunt op deze route is Miradouro Véu da Noiva waar je getuige kan zijn van de magnifieke waterval die zich van de klif naar beneden stort in de Atlantische Oceaan. Het contrast van de bruine en oranje kliffen tegen het levendige groen op de voorgrond zorgt voor een verbluffend beeld met het diepe blauw van de oceaan als opvallende achtergrond.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Miradouro Ponta do Rosto was een andere locatie die bovenaan mijn lijstje stond en die ik tijdens mijn vorige reis niet had bezocht. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een ongelooflijk uitzicht op het ruige landschap van het schiereiland Ponta da São Lourenço. Deze locatie leent zich ook perfect voor een fotoshoot van de zonsopgang waarbij je de zon kan vastleggen terwijl ze boven de kliffen van Ponta da São Lourenço opkomt. Als het weer het toelaat tenminste 😊. Tijdens mijn reis van 2 weken had ik zoals ik al zei niet veel geluk met de weersomstandigheden. Het was behoorlijk bewolkt en hoewel je wat (liefst hoge) bewolking wil hebben om die prachtige zonsopgang/zonsondergang kleuren te verkrijgen, was het altijd te bewolkt om de opkomende zon boven de bergen te zien. Ik had een foto in gedachten waarbij de zon net boven de kliffen opkwam en een prachtige "sunburst" opleverde, maar dat is helaas niet gebeurd. Dat zal voor een volgend bezoek zijn denk ik. Maar dat betekent niet dat ik geen goede foto's heb kunnen maken, alleen niet de foto's die ik aanvankelijk voor ogen had 😊
RECCE
Omdat ik nog niet op deze locatie was geweest, ging ik op de dag voor de zonsopgangshoot op een kleine verkenningstour. Dit gaf me de mogelijkheid om de locatie te verkennen zonder enige tijdsdruk. Timing is van cruciaal belang voor een succesvolle zonsopgang- of zonsondergangshoot aangezien het perfecte moment binnen enkele seconden voorbij kan zijn. Het kennen van de ideale locatie voor de beste compositie is daarom essentieel. Ik raad aan om altijd minimaal 30 minuten tot een uur voor zonsopgang/zonsondergang aan te komen maar aangezien het nog donker is voor zonsopgang (duh! 😜) en daarom niet echt gemakkelijk is om de mogelijke composities te verkennen, is het erg handig als je de dag ervoor al eens de locatie kan bezoeken zodat je meteen weet waar je heen moet.
Ik probeerde verschillende composities uit en markeerde de exacte locaties op google maps en nam een foto van de locatie ter referentie. Ik vond ook een interessante plek een beetje hoger op de klif, kijkend in de andere richting (naar het eiland).
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
De volgende ochtend kwam ik weer vrij vroeg aan maar toen ik naar mijn favoriete plekje liep zag ik dat daar al iemand stond - precies op de plek die ik had gemarkeerd. Nadat mijn teleurstelling wat was gezakt merkte ik op dat ik inderdaad wel een goed gevoel voor compositie moest hebben aangezien de andere fotograaf ook precies die plek had uitgekozen. Altijd op zoek naar wat positiviteit 😃. Ik plaatste mezelf een paar meter naast hem en vond een andere goede framing waarmee ik kon leven. Hoewel de zon achter de wolken opkwam, waardoor mijn "sunburstfoto" onmogelijk werd, was het best een mooie zonsopgang met wat kleur in de lucht. Ik bleef een tijdje rondhangen om andere goede kansen te vinden. Na een uurtje brak de zon door wat wolken heen en liet een aantal mooie zonnestralen zien.
Hier zijn enkele foto's die ik die ochtend heb gemaakt.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
EEN ND-FILTER GEBRUIKEN VOOR LANGE SLUITERTIJDEN OVERDAG
Later die week probeerde ik het nog een keer maar deze keer bij zonsondergang. Ik bedacht dat hoewel het meer een zonsopganglocatie is, het ook mooi zou kunnen zijn tijdens het gouden uur voor zonsondergang omdat de zon dan de kliffen prachtig verlicht. Ik maak ook graag foto's met lange belichtingen want dat versterkt het gouden licht nog meer en transformeert het wateroppervlak tot een zijden sluier over het landschap. Toen ik hier enkele jaren geleden was had ik behalve mijn camera en kitlens geen extra uitrusting waardoor het onmogelijk was om overdag lange belichtingen te maken. Nu heb ik een 10-stops ND-filter waarmee ik zelfs op een heldere, zonnige dag mijn sluitertijd danig kan verlengen. Ik zou mijn filtercollectie willen uitbreiden met een aantal filters met minder optische dichtheid aangezien dit filter een vrij lange sluitertijd vereist als de zonsondergang nadert waardoor het water soms iets té glad wordt 😄.
Ik arriveerde rond 16.30 uur terwijl de zonsondergang om 18.30 uur is maar ik wilde koste wat het kost voorkomen dat ik dezelfde situatie zou krijgen als bij de zonsopgang. Ik plaatste mezelf op de perfecte plek en bewoog niet meer totdat het gouden uur aanbrak haha 😆. Terwijl ik daar stond kreeg ik wel wat vreemde blikken aangezien ik daar zo lang bleef staan, maar dat stoorde me helemaal niet - alles voor die perfecte foto! Er kwamen enkele Nederlandse toeristen langs die in het Nederlands met elkaar praatten en zich afvroegen waar ik op wachtte. De man in de groep zei dat ik misschien op goed licht wachtte. Ze wisten natuurlijk niet dat ik hen kon verstaan dus waren ze behoorlijk verbijsterd toen ik antwoordde dat ik inderdaad op het licht aan het wachten was 😆. We hadden een klein gesprek en ze waren behoorlijk onder de indruk dat ik nog een half uur zou wachten op dat perfecte licht.
Het wachten was naar mijn mening echt de moeite waard. Ik was erg blij met de foto die ik nam!
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE MIRADOURO PONTA DO ROSTO?
Het uitkijkpunt van Miradouro Ponta do Rosto ligt aan de ER109 die leidt naar Ponta do São Lourenço. Neem op de rotonde de tweede afslag in plaats van de eerste (die leidt naar São Lourenço) en rijd ongeveer 250 meter door. Daar heb je een parkeerplaats en kan je een aantal verschillende gezichtspunten verkennen om het landschap vast te leggen.
;Vanaf São Vicente: 65km - 1u
Vanaf Ribeira Brava: 50km - 45 minuten
Vanaf Porto Moniz: 80km - 1u 15 minuten
Vanaf Funchal: 32km - 30 minuten
Vanaf Porto da Cruz: : 17 km - 20 minuten
Vanaf Santana: 26km - 30 minuten
We blijven ongeveer op dezelfde locatie maar verkennen nu het eigenlijke schiereiland van Ponta da São Lourenço met een 7 kilometer lange wandeling (heen en terug). De PR8 - Ponta da São Lourenço is een zeer populaire en vrij gemakkelijke wandeling met een aantal fantastische uitzichten. Het landschap is gevormd door lavastromen en is heel anders dan de rest van het eiland, het lijkt bijna alsof je op een andere planeet loopt. De wandeling duurt ongeveer 2 - 3 uur, afhankelijk van wanneer je gaat en hoeveel foto's je maakt en als je net als ik bent kan het zelfs tot 4 uur duren haha 😁.
De wandeling start bij de rotonde aan het einde van de E.R. 109 waar je je auto kan parkeren op het vrij uitgebreide parkeerterrein. Het wandelpad is heel duidelijk en brengt je naar het eerste uitzichtpunt: Miradouro do São Lourenço. Er kunnen hier nogal wat mensen wachten om een foto te maken dus kom vroeg of heb geduld 🙂. (Als je een meer uniek uitzicht wil is er ook een minder bekende alternatieve route de berg op waar je een bovenaanzicht hebt van de Miradouro - ik zal die route aan het einde van dit artikel toelichten.)
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
De wandeling gaat ongeveer 2 kilometer verder langs een aangegeven pad. Achter elke bocht die je neemt, kun je adembenemende vergezichten en vreemde rotsformaties bewonderen die prachtig contrasteren met de woeste blauwe oceaan. Na ongeveer tweederde van de wandeling heb je de keuze tussen links of rechts. Beide paden komen op dezelfde plek uit, je neemt gewoon een andere route met verschillende uitzichten. Op het punt waar de twee paden weer samenkomen is er een schattig klein cafeetje (Casa do Sardinha) waar je iets kan drinken of iets kleins kan eten voordat je naar het laatste en wat moeilijkere deel van de wandeling gaat.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Het laatste stuk bestaat uit een steile klim van ongeveer 300 de heuvel op met een hoogteverschil van 40 meter en duurt ongeveer 20 minuten (afhankelijk van je conditie). In het begin zijn er enkele houten latten in de grond genageld die grote treden vormen maar deze gaan snel achteruit en uiteindelijk kan het behoorlijk moeilijk zijn. Er is een reling waar je je aan vast kan houden maar op sommige plaatsen is die reling omgevallen of kapot. Hoewel je kuiten er misschien anders over denken maakt het uitzicht dat je hebt de klim de moeite waard! Je hebt een wijds uitzicht over de rest van het schiereiland dat niet toegankelijk is en bij mooi weer kun je zelfs Porto Santo zien liggen. Houd er rekening mee dat er daarboven veel wind kan zijn en dat daar niet echt een reling is, dus ga niet te dicht bij de rand van de klif.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Omdat de wandeling vrij eenvoudig is, betekent dit ook dat hij erg populair is en dat de parkeerplaats en het pad soms erg druk kunnen zijn. Ik raad daarom aan om zo vroeg mogelijk te gaan (vóór 10.00 uur wanneer de tourbussen arriveren) of na 15.30 uur.
HET ALTERNATIEVE UITKIJKPUNTZoals ik in het begin al zei is er een alternatief uitzichtpunt dat eigenlijk helemaal niet is aangegeven, maar waar wel een pad de berg op loopt. In plaats van de trap in het begin helemaal naar beneden te volgen neem je het onverharde pad aan de linkerkant dat je ongeveer gedurende 10 minuten de kloof in brengt. Uiteindelijk kom je aan de noordkant van het schiereiland aan de rand van de klif. Daar kun je rechts de berg op. Op de top zie je een stenen markering. Dat is waar je heen wilt! Daarboven heb je een geweldig uitzicht en zie je de mensen bij Miradouro do São Lourenço die eruit zien als kleine mieren. Weer afdalen naar het gewone pad kan een behoorlijke uitdaging zijn, omdat je niet echt een pad tussen de rotsen ziet. Soms heb je het geluk dat je andere wandelaars voor je hebt die je de weg wijzen, maar ik heb gewoon mijn geluk beproefd en gezocht naar de beste mogelijkheden.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE PONTA DA SÃO LOURENÇO?
Ponta da São Lourenço is te bereiken via de ER109. Aan het einde van de weg is een grote parkeerplaats. Vanaf daar ga je de trap af en begin je aan de wandeling.
;Vanaf São Vicente: 65km - 1u
Vanaf Ribeira Brava: 50km - 45 minuten
Vanaf Porto Moniz: 80km - 1u 15 minuten
Vanaf Funchal: 32km - 30 minuten
Vanaf Porto da Cruz: 17 km - 20 minuten
Vanaf Santana: 26km - 30 minuten
Zonsopgangspots
Als je op internet zoekt naar de beste plekken om de zonsopgang of zonsondergang te fotograferen staan Pico Ruivo en Pico do Areeiro zeker bovenaan de lijstjes. Aangezien dit respectievelijk de hoogste en op twee na hoogste toppen van het eiland zijn is de kans groot dat ze boven de wolken uittorenen, wat deze locaties zo uniek maakt. Als je geluk hebt kun je de zonsopgang vastleggen terwijl ze opkomt boven de met wolken gevulde vallei. Ik zeg wel “Als je geluk hebt” omdat je een aantal zeer specifieke weersomstandigheden nodig hebt. Allereerst heb je wat bewolking nodig (uiteraard 😊) maar je hoopt op wat lage of middelmatige bewolking die enkel de vallei zal vullen. Als de bewolking te hoog is, kan het zijn dat je op de top aankomt en niets dan mist ziet aangezien de toppen ook gemakkelijk bedekt zijn met wolken. Het bleek best lastig om deze voorwaarden te krijgen tijdens mijn reis van 2 weken 😅. Als het bewolkt was, was de top bedekt met een dikke mist en op andere dagen was er helemaal geen bewolking.
Ik bleef mijn bezoek uitstellen hopende op de juiste omstandigheden maar uiteindelijk had ik bijna geen tijd meer dus koos ik de best mogelijke dag. Ik koos een dag waarop de bewolking minimaal was. Op die manier zou ik, als er helemaal geen wolken waren, in ieder geval de zonsopgang kunnen vastleggen. Terwijl als het te bewolkt was ik helemaal niets zou kunnen vastleggen. Mijn keuze bleek een goede middenweg te zijn. Er waren niet genoeg wolken om de vallei te bedekken maar er hingen wat lage wolken boven de oceaan.
MIRADOURO JUNCAL EN MIRADOURO DO NINHO DA MANTA
Je hebt een aantal opties om de zonsopgang bij Pico do Areeiro vast te leggen. Het eerste en gemakkelijkste uitzichtpunt is Miradouro Juncal, dat eigenlijk naast de (bovenste) parkeerplaats ligt. Je kunt gewoon je auto parkeren, 5 minuten wandelen en genieten van de zonsopgang (samen met zo'n andere 100 mensen want het is best een populaire plek haha 😅). Een andere optie is Miradouro do Ninho da Manta. Om dit uitkijkpunt te bereiken moet je wat meer moeite doen want het ligt langs de Vereda PR1 naar Pico Ruivo. Je moet ongeveer 20 minuten wandelen, wat meestal betekent dat het minder druk zal zijn, omdat mensen niet graag te veel lopen als er een gemakkelijke optie beschikbaar is, vooral in het donker.
De foto's die ik bij Miradouro Juncal heb gemaakt van de zonsopgang zelf waren niet zo geweldig omdat het vrij moeilijk is om de zonsopgang vast te leggen en de voorgrond voldoende te belichten met de zon in je lens. Als de vallei met wolken gevuld was geweest, zou de voorgrond helderder geweest zijn omdat de witte wolken het licht beter weerkaatsen. Nu had ik een vrij donkere voorgrond dus ik ben niet echt tevreden met de foto's die ik maakte (van de daadwerkelijke zonsopgang). Ik had ook mijn telelens meegenomen zodat ik enkele close-ups kon maken van de wolken boven de zee. Deze shots maakten de mindere zonsopgangfoto's goed.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
MIRADOURO DA PEDRA RIJA
Een ander uitzichtpunt dat meestal niet wordt genoemd als een plek voor de zonsopgang maar eerder als een plek voor de zonsondergang is Miradouro da Pedra Rija of zoals ik het graag noem “De stairway to heaven ” 😃. Het is een ongelooflijke (en behoorlijk vermoeiende) trap die je over de bergkam leidt en met een beetje goede timing kan je de zon vastleggen terwijl ze net boven de top uitsteekt (afhankelijk van het seizoen). Ik had de Vereda PR1 Pico do Areeiro - Pico Ruivo eerder die week al bewandeld en toen had ik deze kans opgemerkt. Met behulp van de Photopills app kon ik visualiseren hoe laat ik daar moest zijn om de zon net boven de rots te krijgen. Je kant meer lezen over het gebruik van de app in mijn toekomstige artikel.
Na de zonsopgang bij het Juncal uitkijkpunt haastte ik me dus naar de Pedra Rija, die net om de hoek van het uitkijkpunt Ninho da Manta ligt, in de hoop de zon erboven te zien opkomen. Al snelwandelend repte ik me met al mijn uitrusting naar daar, waardoor mensen me vreemd aanstaarden omdat ik zo'n haast leek te hebben 😅. Ik wist dat ik wat extra tijd had omdat het even duurt voordat de zon zo hoog komt, maar ik wist niet echt hoeveel tijd ik nog had. Ik kwam op tijd aan en kon mijn statief positioneren en wachten op het “Moment Supreme”. Ik bleef daar meer dan een uur om de berg ook te kunnen fotograferen zonder dat de zon in mijn lens en was ondertussen getuige van enkele Duitse content creators die met hun FPV-drones vlogen, wat heel erg indrukwekkend was !!! Daarna heb ik de verschillende belichtingen gebruikt en samengevoegd in Photoshop.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
DE WANDELING
De PR1 is één van de zwaarste wandelingen op het eiland maar aangezien ik deze wandeling in 2018 niet had kunnen doen, wilde ik deze keer echt de uitdaging aangaan! De wandeling van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo en terug is ongeveer 13 kilometer en kan 4 - 6 uur duren (afhankelijk van je conditie en hoe vaak je stopt voor foto's). Het hoogteverschil tussen Pico do Areeiro (+- 1820 m) en Pico Ruivo (+- 1860 m) lijkt misschien klein maar er zijn veel trappen omhoog en terug omlaag. Zorg er dus voor dat je kuiten goed ingesmeerd zijn en neem voldoende water mee want het is een echte kuitenvreter!
De uitzichten die je tijdens de wandeling tegenkomt maken het echter wel de moeite waard. Ik moest me echt inhouden om niet om de twee meter te stoppen voor foto's 😅. Je wandelt langs prachtige bergkammen, pittoreske valleien en door enkele donkere tunnels dwars door de berg, oh en natuurlijk de vele trappen (kuitenvreter weet je nog? 🤪). Net voordat je Pico Ruivo bereikt passeer je een klein café waar je even op adem kan komen, iets kan drinken en je waterfles kan bijvullen (hier is een gratis waterfontein bij de toiletten) voordat je de laatste klim naar de top van de Pico Ruivo onderneemt.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
ACHADA DO TEIXEIRA
Heb je geen zin om helemaal terug te gaan dan kun je er ook voor kiezen om naar Achada do Teixeira te gaan. Dat is slechts 3 kilometer en best een makkelijke wandeling vanaf Pico Ruivo. In dit geval moet je wel iemand regelen die je afzet bij Pico do Areeiro en weer ophaalt bij Achada do Teixeira of, als je met de auto naar Pico do Areerio bent gegaan, je weer afzet op de parkeerplaats daar.
p>Ik ging wegens tijdsgebrek niet naar Pico Ruivo voor de zonsopgang maar als je daar een zonsopgangshoot wil doen is Achada Teixera een goede plek om te parkeren. Vanaf daar heb je een gemiddelde wandeling van 3 km, dus je moet wel rekening houden met wat extra tijd vóór de zonsopgang.
HOE BEREIK JE PICO DO AREEIRO?
Je bereikt Pico do Areeiro via de ER103.
Je hebt een groot parkeerterrein iets beneden het Radarstation. Van daaruit wandel je dan naar het boven, wat ongeveer 5-10 minuten duurt. Er is een parkeerplaats bovenop, maar deze is beperkt tot maximum 1 uur en de kans is groot dat deze helemaal vol is aangezien het een erg populaire plek is.
Vanaf São Vicente: 52km - 1u 10 minuten
Vanaf Ribeira Brava: 38km - 55 minuten
Vanaf Porto Moniz: 70km - 1u 30 minuten
Vanaf Funchal: 19.5km - 35 minuten
Vanaf Santana: 30km - 50 minuten
HOE BEREIK JE ACHADA DO TEIXEIRA?
Er is een grote parking vanwaar je de hike naar Pico Ruivo start. Deze hike is ongeveer3 km en duurt ongeveer 30-45 minuten.
Vanaf São Vicente: 40km - 1u
Vanaf Ribeira Brava: 65km - 1u 15 minuten
Vanaf Porto Moniz: 56km - 1u 20 minuten
Vanaf Funchal: 50km - 1u
Vanaf Santana: 10km - 20 minuten
Porto da Cruz is een charmant kustplaatsje en een populaire surfspot. Het zwarte kiezelstrand ligt verscholen in een baai waardoor er goede golven zijn die niet al te groot zijn, ideaal voor beginners.
Na meer dan een week vroeg opstaan voor de zonsopgang en druk bezig zijn met rondrijden en fotograferen tot zonsondergang had ik echt een pauze nodig, dus ging ik naar Porto da Cruz om gewoon een paar uur te chillen op het strand. Ik wist dat er een uitkijkpunt over het strand was maar had in eerste instantie niet echt zin om het te vinden omdat ik nog moest vertrekken voor een fotoshoot bij zonsondergang, maar ik ben ZO GELUKKIG dat ik het toch ben gaan bekijken!! Het uitzicht was echt GEWELDIG en het licht perfect!! 🤩. Het lijkt bijna op een postkaart
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE PORTO DA CRUZ?
Porto da Cruz kan je bereiken via de ER108.
Je hebt een grote parking op ongeveer 5 - 10 minuten wandelen van het strand.
;Vanaf São Vicente: 40km - 55 minuten
Vanaf Ribeira Brava: 50km - 50 minuten
Vanaf Porto Moniz: 55km - 1u 10minuten
Vanaf Funchal: 32km - 35 minuten
Vanaf Santana: 10km - 15 minuten
De laatste fotolocatie waar ik je mee naartoe neem is er eentje om duimen en vingers van af te likken. Het is één van de mooiste plekjes om de zonsondergang te bekijken en vast te leggen. Je bent er niet alleen op het meest westelijke punt van het eiland, je hebt er ook een prachtige vuurtoren om je foto's compleet te maken want zeg nu zelf - wat is er fotogenieker dan een ouderwetste vuurtoren? 🤩
Bij Ponta do Pargo zag ik één van de meest spectaculaire zonsondergangen van mijn 2 weken op Madeira en waarschijnlijk ook wel van mijn leven. En ik had het bijna gemist! 😱
Ik had een vrije dag genomen en ging naar Funchal om wat door de stad te dwalen en gewoon te relaxen. Geen foto's... . Maar toen de avond naderde, wilde ik toch proberen om naar Ponta do Pargo te gaan voor de zonsondergang. Het stond op mijn lijstje, maar ik had er nog niet heen kunnen gaan en het was eigenlijk de laatste dag dat ik de zonsondergang kon zien, want de volgende dagen zou het gaan regenen. Als ik er op tijd wilde zijn moest ik meteen vertrekken. Het zou op het nippertje zijn, maar ik zou het moeten redden. Natuurlijk waren er wegwerkzaamheden waardoor ik in de file kwam te staan waardoor het steeds onwaarschijnlijker werd dat ik de zonsondergang zou halen. De lucht kleurde al en de tijd begon te dringen. Ik had nog 10 minuten te rijden toen de zonsondergang begon en ik was eigenlijk net te laat om het vast te leggen bij de vuurtoren, maar gelukkig bleef de lucht heel lang "in brand" staan! 😍
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Toen bijna iedereen al weg was, bleef ik om deze foto's te maken en had ik het geluk dat er een auto wegreed tijdens mijn opname met lange sluitertijd, waardoor er wat lichtsporen achterbleven !! 😁
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
HOE BEREIK JE PONTA DO PARGO?
Ponta do Pargo is het meest westelijke punt van Madeira en is te bereiken via de ER101. Je kan parkerern in de straat van de vuurtoren.
Vanaf São Vicente: 38km - 55 minuten
Vanaf Ribeira Brava: 33km - 40 minuten
Vanaf Porto Moniz: 22km - 35 minuten
Vanaf Funchal: 50km - 55 minuten
Vanaf Santana: 87km - 1u 20 minuten