DSQUARED PHOTOBLOG
2023-04-30
Wie april zegt, zegt lente en met de lente komt ook het jaarlijkse bluebell/boshyacinten seizoen! Ik trok er deze maand maar liefst 3 keer op uit naar het bos met het bekendste paarse bloementapijt in België: het Hallerbos, op zoek naar de meest ideale omstandigheden om deze magische bloemenpracht vast te leggen. In dit artikel wil ik graag mijn avontuur in het Hallerbos delen en jullie natuurlijk ook enkele handige tips geven voor het fotograferen in een bosomgeving en uiteraard ook het fotograferen van de Bluebells zelf.
Het Hallerbos is gelegen in Halle, een pittoresk dorpje in Vlaams Brabant, België en is wereldberoemd vanwege de adembenemende bloei van boshyacinten, ook wel bekend als bluebells, die deze plek elk voorjaar transformeren in een sprookjesbos met een prachtig, uitgestrekt tapijt van blauwe bloemen. Een magische sfeer dat natuurlijk veel fotografen aantrekt om de prachtige natuurlijke schoonheid vast te leggen.
Het Bluebell seizoen begint in april en duurt ongeveer twee tot drie weken. Gedurende deze tijd komen duizenden bluebells tot bloei en bedekken ze de bodem van het Hallerbos met een zee van blauwe bloemen. Daarnaast begint ook het daslook te bloeien wat zorgt voor een prachtige combinatie van paars en wit. Het is een spectaculair gezicht dat elke natuurliefhebber en fotograaf zou moeten ervaren.
Tip: Het bluebellseizoen is natuurlijk ook wel wat weersafhankelijk. Het ene jaar begint dit al wat vroeger of later dan het andere jaar. Check daarom best vanaf eind maart de website van het Hallerbos om de bloei van de hyacinten op te volgen.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Enkele jaren geleden was ik al eens op bezoek in het Hallerbos en kon ik enkele mooie beelden vastleggen, maar ik bleef toen wat op mijn honger zitten door de “mindere” weersomstandigheden. Ik had nl. het sprookjesachtige beeld in mijn hoofd van een prachtige lenteochtend met de veelvoorkomende ochtendnevel waarbij de eerste zonnestralen doorheen de bomen schijnen en de stralen magisch gebroken worden door de mist. Om mijn kansen op dit ideale beeld te vergroten trok ik dit jaar een eerste keer op verkenning halverwege de maand april, aan het begin van het seizoen dus. Dit verkenningsbezoek diende voornamelijk om te ontdekken op welke locaties de eerste zonnestralen het beste door de bomen heen schijnen en ook enkele composities uit te proberen. Op deze manier zou ik op een dag met de ideale weersomstandigheden me direct naar de juiste plaats kunnen begeven.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
De ideale omstandigheden die ik in mijn hoofd had waren dus een zonsopgang en ochtendnevel om een mystieke sfeer in het bos te creëren. Maar hoe kan je nu gaan voorspellen of er kans is op ochtendnevel? Het creëren van de ideale omstandigheden voor zo'n betoverende ervaring vereist een goed begrip van enkele belangrijke factoren nl. : vochtigheid, temperatuur en wind. Elke factor speelt een essentiële rol bij het ontstaan van deze mystieke atmosfeer.
1. Vochtigheid: Een hoge luchtvochtigheid is één van de belangrijkste ingrediënten voor mistvorming. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, neemt de kans op het ontstaan van ochtendnevel toe. Dit komt doordat de waterdamp in de lucht gemakkelijker condenseert en mist creëert.
2. Temperatuur: Het dauwpunt is een cruciaal aspect om te overwegen bij het voorspellen van ochtendnevel. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht verzadigd raakt met waterdamp en begint te condenseren. Wanneer de temperatuur daalt tot het dauwpunt, ontstaat er mist. Het is dus belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden en te kijken of deze dicht bij het dauwpunt ligt.
3. Wind: Een andere belangrijke factor is de wind. Bij het voorspellen van ochtendnevel is het ideaal als het bijna windstil is. Een kalme wind zorgt ervoor dat de mist niet snel verspreid wordt en een dicht deken vormt over de natuurlijke omgeving. Hierdoor ontstaat die mysterieuze sfeer waar we naar op zoek zijn.
De weersvooruitzichten voor het einde van de maand zagen er echter niet al te rooskleurig uit en ik begon al een beetje te wanhopen dat het dit jaar niet zou lukken om de foto’s die ik voor ogen had te schieten. Maar de aanhouder wint en ik kreeg de omstandigheden die ik wenste!
Tijdens mijn eerste bezoek had ik het bos verkend en de beste locatie gevonden voor de foto’s die ik voor ogen had. Toen de voorspellingen voor het volgende weekend een grote kans op mist vertoonden, zette ik opnieuw mijn wekker om net voor zonsopgang aan de rand van het bos te parkeren en naar de juiste plek te wandelen. Of dat was toch de bedoeling. Doordat het nog donker was moet ik ergens een afslag gemist hebben waardoor ik volledig verloren gelopen ben. Na anderhalf uur vond ik uiteindelijk toch de plek en net op dat moment brak de zon voor de volle 5 minuten door de wolken en creëerde deze atmosfeer!!
Soms moet je dus ook een beetje geluk hebben. Als ik niet verloren was gelopen was ik misschien al op pad geweest naar andere locaties in het bos en had ik nooit op dat moment op die plek geweest om deze foto's te maken .
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Ik ging nog een derde keer terug in de hoop een iets langere tijdsperiode ideale lichtomstandigheden te hebben, maar het weer zat niet meer mee. Desondanks kon ik wel nog wat extra leuke foto’s maken.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Ik nam ook de tijd om wat andere interessante invalshoeken te zoeken zoals een lookupshot van het bladerdek, wat detailfoto’s van de bloemen zelf en ik vond een eenzame huisjesslak op de stam van een boom.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Daarnaast experimenteerde ik ook wat met zoom blur. Een techniek waarbij je een iets langere sluitertijd gebruikt en tijdens het openen van de sluiter in - of uitzoomt. Hierdoor ontstaat een leuk effect zoals je hieronder kan zien.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Fotograferen in het bos brengt enkele specifieke uitdagingen met zich mee. Hier zijn enkele handige tips die om je shoot zo optimaal mogelijk te laten verlopen:
1. Kies het juiste tijdstip: Fotograferen tijdens de vroege ochtenduren of net voor zonsondergang kan zorgen voor een warme en magische sfeer in het bos. Het zachte licht filtert door de bladeren en creëert een betoverende gloed. Daarnaast vermijd je ook de drukste momenten.
2. Verken je omgeving: Loop rustig door het bos en let op interessante composities en details die je kunt vastleggen. Let op kleurrijke bloemen, kronkelende paden, sfeervolle mist of spelend licht dat door de boomtoppen breekt.
3. Gebruik een statief: Aangezien het bos vaak een schaduwrijke omgeving is, kan het gebruik van een statief handig zijn om scherpe foto's te krijgen. Hiermee voorkom je onscherpte door camerabewegingen, vooral bij het fotograferen met langere sluitertijden.
4. Werk met het beschikbare licht: Experimenteer met lichtstralen die door de bladeren vallen. Dit kan resulteren in fascinerende patronen en contrasten. Probeer de zonnestralen bijvoorbeeld achter een boom te plaatsen om een zachte, dromerige sfeer te creëren.
5. Let op de achtergrond: Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan de achtergrond van je foto's. Vermijd rommelige of afleidende elementen die afbreuk kunnen doen aan het onderwerp. Een rustige en natuurlijke achtergrond zal je foto's naar een hoger niveau tillen.
6. Wees geduldig en observeer: Neem de tijd om te wachten op het perfecte moment. Observatie is essentieel in de natuurlijke omgeving van het bos. Wacht op een dier dat voorbij komt, een interessante vogelvlucht of een sierlijke dans van een vlinder. Deze onverwachte momenten kunnen leiden tot adembenemende foto's.
7. Experimenteer met perspectieven: Probeer verschillende hoeken en perspectieven uit om de bluebells op hun best vast te leggen. Ga laag bij de grond om een dramatisch effect te creëren of fotografeer van bovenaf voor een overzicht van het bloementapijt.
8.Last but not least: RESPECTEER DE NATUUR: Terwijl je fotografeert is het belangrijk om de natuur te respecteren. Het kan verleidelijk zijn om off-trail te gaan voor de perfecte foto maar het vertrappen van deze kwetsbare bloemen kan hun groei en voortplanting belemmeren, wat op de lange termijn negatieve gevolgen kan hebben voor het hele ecosysteem. Blijf dus op de paden en loop niet op de bloemen om schade te voorkomen!
Met deze tips en tricks kun je vol vertrouwen het bos in gaan en prachtige foto's maken.
Hieronder vind je de wandelkaart met de hyacintenroute tijdens het boshyacintenfestival. De beste locatie om de eerste zonnestralen te fotograferen bevindt zich in het Tranendal en is aangeduid met oranje kruisjes. Klik op de afbeelding om deze te vergroten en klik rechts om ze te op te slaan / downloaden.
Het Hallerbos is tijdens het boshyacintenfestival een betoverende plek om te bezoeken en te fotograferen. De combinatie van het blauwe bloementapijt en de bloeiende daslook zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Ik hoop dat dit artikel je inspireert en de tips je zullen helpen bij het vastleggen van de schoonheid van het Hallerbos en de bluebells op hun best. Veel plezier en geniet van je fotoshoot in deze magische omgeving!
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography