DSQUARED PHOTOBLOG
2023-09-26
In het begin van het jaar maakte ik een “small goals bingo” waarbij ik een lijstje van 25 kleine/makkelijke doelen opstelde om af te kunnen vinken dit jaar. Eén daarvan was het volgen van een fotografieworkshop. Het einde van 2023 nadert met rasse schreden dus het werd dringend tijd om hier eens werk van te maken. Ik volg al een tijdje het Instagramaccount van Dutch Photo Academy en ging even in hun aanbod snuisteren. Mijn oog viel op de workshop “Verdieping in landschapsfotografie” waarbij er dieper ingegaan wordt op meer geavanceerde technieken zoals focus stacking, bracketing en panoramafotografie. Vooral met dat eerste heb ik nog niet echt ervaring dus het was de ideale gelegenheid om hier eens wat meer over te leren.
Wat is focus stacking?
Focus stacking is een geavanceerde fotografietechniek die wordt gebruikt om een grotere scherptediepte in een foto te creëren. In plaats van te vertrouwen op één enkel scherpstelpunt, maak je meerdere foto's met verschillende scherpstelpunten. Deze afbeeldingen worden vervolgens gecombineerd tot één eindresultaat, waarbij elk deel scherp is. Dit komt heel goed van pas wanneer je bv. een voorgrondelement in je compositie wil opnemen en je de volledige foto toch scherp wil hebben.
Het strand van Hellevoetsluis
Het pittoreske strand van Hellevoetsluis was de uitvalsbasis om de kunst van het focus stacking te verkennen. Tijdens de workshop maakten we slim gebruik van het laagwater om onze focus stacking-vaardigheden te verfijnen. Terwijl het water zich terugtrok, onthulde het natte zand prachtige patronen, een canvas van natuurlijke kunst. De lage plassen water die hier en daar achterbleven, dienden als een schilderachtige voorgrond voor onze foto's, vooral bij het nemen van low-angle opnamen.
De subtiele reflecties in de plassen voegden een extra dimensie toe aan de composities, waardoor de beelden levendigheid en diepte kregen. Het natte zand bood niet alleen interessante texturen voor de focus stacking-oefening, maar creëerde ook een unieke atmosfeer op het strand.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Het strand van Hellevoetsluis onthulde niet alleen prachtige natuurlijke structuren, maar ook de aanwezigheid van fotogenieke visstokken die zich als artistieke elementen aan ons presenteerden. Deze eenvoudige, doch karakteristieke stokken vormden de perfecte ingrediënten voor het creëren van adembenemende minimalistische foto's. Deze visstokken vormen een intrigerend visueel element toe aan de omgeving. Hun silhouetten tegen de lucht bieden een minimalistisch contrast met de uitgestrekte horizon en het zachte zand. Tijdens het beoefenen van focus stacking konden we deze verticale lijnen integreren in onze composities, waardoor een harmonie ontstond tussen de organische vormen van het strand en de strakke eenvoud van de visstokken. Het resultaat was een serie foto's die niet alleen de natuurlijke schoonheid van het strand vastlegden, maar ook de ingetogen elegantie van deze visuele accenten benadrukten.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
De buurt rond de vuurtoren
Als laatste stop verkenden we de buurt rond de vuurtoren. Hier was ik al eens eerder geweest tijdens een koude januari ochtend waarbij ik hier enkele prachtige eerder moody foto’s kon maken. Dit keer was het iets zonniger maar de verhoopte mooie kleuren van de zonsondergang werden ons niet gegund. Hierbij een kort reeksje van de moody foto’s die ik er eerder maakte en enkele shots van tijdens de workshop.
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
© Daan Duvillier | Dsquared Photography
Focus stacking stappen en tips
Ik rond deze korte blogpost graag af met de verschillende stappen en nog enkele tips mocht je zelf aan de slag willen gaan met focus stacking.
Stap 1: Opstelling en onderwerpkeuze
Zoals eerder aangegeven komt focus stacking vooral van pas als je in een wijd shot ook een voorgrondelement wil toevoegen. Kies hiervoor een onderwerp met interessante details en zet je camera op een statief om stabiliteit te waarborgen.
Stap 2: Neem een aantal fotos
Neem meerdere foto’s van dezelfde compositie waarbij je telkens op een ander punt scherpstelt. Begin bij het dichtstbijzijnde punt en werk zo verder naar het verste punt. Het aantal foto’s dat je dient te nemen hangt af van de compositie.
Stap 3: Foto’s samenvoegen
Je kan de foto’s achteraf samenvoegen (”stacken”) met behulp van software zoals Lightroom of Photoshop
Tip 1: Wees geduldig
Neem de tijd om de nodige foto’s te maken, vooral bij complexe onderwerpen
Tip 2: Let op beweging
Vermijd bewegende objecten aangezien dit het samenvoegen bemoeilijkt. Vandaar dat een statief ook heel handig is. Indien mogelijk gebruik je ook een afstandsbediening
Tip 3: Oefening baart kunst
Net zoals met alle vaardigheden vormt veel oefenen de basis om een expert te worden. Experimenteer er dus op los en wees niet bang om fouten te maken.