Workshop: Rotterdam by night

2023-10-22

Workshop | Stadsfotografie | Nachtfotografie | Bracketing

In deze blogpost neem ik je mee naar mijn favoriete fotografietak: de magische wereld van de nachtfotografie. Zoals je in mijn vorig artikel “Workshop: Focus stacking aan het strand van Hellevoetsluis” kon lezen volgde ik vorige maand een workshop bij de “Dutch Photo Academy”. Toen ik door hun aanbod aan het bladeren was botste ik ook op de workshop “Avondfotografie Rotterdam - route 2”. Rotterdam by night spreekt al heel lang tot mijn verbeelding en stond sowieso al op mijn verlanglijstje dus was de keuze snel gemaakt om ook deze workshop te volgen. Nachtfotografie mag dan wel één van mijn specialiteiten zijn, tijdens een workshop kan je sowieso wel altijd iets nieuws opsteken al was het maar enkele coole locaties ontdekken waar je zelf misschien niet op zou denken.

Adembenemende zonsondergang vanop een rooftop

De avond begon met één van de belangrijkste redenen waarom ik absoluut aan de workshop wilde deelnemen! Een fotoshoot van de zonsondergang vanaf een dakterras langs de Maas, met uitzicht op zowel de prachtige, karmijnrode Willemsbrug als de kop van Zuid met de iconische Erasmusbrug in de verte. Na de klim (met de lift 😊) naar de bovenste verdieping kregen we eerst wat uitleg over het verloop van de avond en enkele praktische/technische tips. Gezien mijn voornaamste ervaring in de nachtfotografie ligt, waren de meeste van de tips niet echt nieuw voor mij. Het gouden uur was net begonnen en de omgeving begon al te baden in een prachtig licht met schitterende kleurschakeringen in de wolken dus ik begon stilletjes aan al wat last te krijgen van FOMO 😅. Ik stond te popelen om er in te vliegen en wilde geen enkel moment van dit magische gouden uur missen!

Ik begon met enkele “closere shots” van de omgeving om zo het prachtige licht op de gebouwen te kunnen vangen. Het glas in de gebouwen weerspiegelt prachtige de gouden gloed van de zon.

Ellen, de gids van de workshop, deelde mee dat ze gedurende al die jaren waarin ze hier foto's kwam maken, nog nooit echt geluk had gehad met de weersomstandigheden. Dit was ook de laatste kans aangezien het gebouw op de slooplijst staat en er dus waarschijnlijk geen volgende editie van de workshop meer komt. Deze keer waren de weergoden ons gelukkig wel gunstig gezind en werden we getrakteerd op een betoverende zonsondergang! 😍 Enkele hoge sluierwolken voegden een perfecte touch toe aan het sowieso al adembenemende uitzicht. Gezien de hoge contrasten in de lucht en de omgeving was het aangewezen om hier gebruik te maken van één van de technieken die in de briefing waren aangereikt nl. bracketing of multiple exposure.

Wat is bracketing?

Bracketing is een essentiële techniek om onder de knie te hebben als landschapsfotograaf, vooral wanneer je te maken krijgt met uitdagende lichtomstandigheden zoals die tijdens de zonsopkomst of zonsondergang waarbij de lucht veel helderder is dan de elementen in de voorgrond. Met deze techniek leg je meerdere belichtingen van hetzelfde onderwerp vast, variërend in belichtingswaarden. Zo maak je bv. een opname waarbij de lucht en de prachtige kleurschakeringen perfect zijn belicht en de voorgrond dus onderbelicht is en een opname waarbij de voorgrond goed is uitgelicht en de lucht overbelicht. Later in de nabewerking kan je deze dan samenvoegen tot de perfecte foto waarbij alle details goed tot hun recht komen.

Rotterdam by night

Terwijl een uur voorbij gleed vervaagden de pastelkleuren in de lucht naar een dieper blauw en ontvouwde de nachtelijke stad zich als een magisch schouwspel met kleurrijke lichtjes, als een betoverend kunstwerk dat tot leven komt. Mijn shutter maakte overuren en de ene na de andere adembenemende opname werd vastgelegd. Elke klik vertelde het verhaal van de overgang tussen dag en nacht, waarbij de lichtjes als kleine sterren de stad betoverden. De techniek van bracketing die ik eerder tijdens de workshop al had toegepast, kwam ook hier volledig tot zijn recht. Elke belichting onthulde een uniek aspect van de sfeer: van de prachtig verlichte bruggen tot de weerspiegeling van de stadsverlichting op het gladde water van de Maas. De lighttrails van enkele voorbijvarende boten maakten het geheel af. Mijn camera werd mijn penseel en de nacht mijn canvas.

Verkenning van enkele fotogenieke locaties in de stad

Rond 20u15 klapten we ons statief op het dak in en daalden we terug af naar de begane grond want enkele andere fotogenieke locaties maakten nog hun opwachting. De eerste halte was de prachtig verlichte Willemsbrug. Het karmijnrood van de brug wordt nog eens extra in de verf gezet door de perfect uitlichting. Vanaf de kade kan je verschillende unieke composities creëren waaronder deze waarbij de Hef, een ander iconisch bouwwerk, ingekaderd wordt door de pijlers van de Willemsbrug. Om het plaatje compleet te maken voegde ik met een beetje geduld ook opnieuw één van mijn signatures aan de foto toe: lighttrails. Mijn manier om een extra dimensie te creëren bij op het eerste zicht alledaagse taferelen.

Vanaf de Willemsbrug zelf biedt de omgeving talloze mogelijkheden voor het vastleggen van unieke foto's. Een intrigerende optie is het maken van een verticale opname met de imposante pijlers van de brug en de lichtsporen van het naderende verkeer. Toen ik de trap naar de brug opliep, kwamen net twee andere deelnemers van de workshop terug naar beneden, met het nieuws dat de beoogde foto "niet mogelijk" was vanwege een stilstaande taxi die het beeld verstoorde. Omdat het om een long exposure shot ging, veroorzaakten de koplampen van de taxi een overbelichte lichtvlek. Hoewel ik bijna op mijn stappen terugkwam, besefte ik het belang van het verkennen van alle mogelijkheden. Het feit dat de initiële foto niet haalbaar was, betekende niet dat er geen andere creatieve opties waren. Dus besloot ik toch een kijkje te nemen en in plaats van me te richten op de pijlers draaide ik me om en kon ik de eerste van onderstaande foto’s nemen. Ik liep wat verder en na wat zoeken volgde de tweede compositie waarbij ik de Erasmusbrug en Kop van Zuid in beeld bracht met de lighttrails van de auto’s en een fietser op de voorgrond. Dit is dan ook één van de tips die ik altijd aan anderen wil meegeven: kijk steeds verder dan de meest voor de hand liggende opties want je weet nooit welk uniek beeld zich daar schuilhoudt. Soms liggen verrassende mogelijkheden achter of zelfs boven je, klaar om ontdekt te worden!

Als laatste stond de omgeving rond Blaak op het programma, wellicht het meest bekend door de iconische gele kubuswoningen, moderne architecturale juweeltjes die als eyecatchers het stadsbeeld sieren. Terwijl onze lenzen gericht waren op deze intrigerende kubussen, omgeven door eigentijdse elegantie, ontvouwde zich een dynamisch schouwspel van lijnen, vormen, en lichtsporen.

Een tweede locatie betrof de tramhalte. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien alledaags en weinig opvallend, maar door de juiste compositie te vinden en lighttrails te integreren, ontstaat er een extra dimensie die met het blote oog onopgemerkt blijft. De beweging van de trams wordt op unieke wijze vastgelegd, waardoor een schijnbaar gewone halte verandert in een levendig tafereel van dynamiek en energie. Het herinnert ons eraan dat fotografie de verborgen schoonheid van zelfs de meest alledaagse plekken kan onthullen.

Industrial gold edit

Om deze blogpost af te sluiten zou ik graag nog enkele meer creatieve bewerkingen delen. In mijn nabewerking experimenteer ik al eens graag met verschillende instellingen en dit resulteerde in deze stijl die ik de “Industrial gold edit” doopte 😀. Ik ben er alvast enorme fan van! 🤩. Jij ook?


Pin dit artikel voor later of ter inspiratie!

Vind je deze blogpost interessant en wil je mij steunen? Deel deze post dan met je vrienden en volgers op Facebook of X!
Dat zou zeer waardevol zijn!

Volg mij op